Marmot Alvar 2 modelini detaylarıyla ele almadan önce kısaca tanımlayacak olursam eğer; hızlı kurulumlu, fazla işlevsel ve geniş kullanım alanına sahip konforlu ve fazlasıyla beğendiğim bir çadır olduğunu söyleyebilirim.
Çadırların kullanım sınıflandırmasında 4 mevsim tanımlamasının her markayı kapsayan kesin kıstasları olmadığı için en köklü ve en kaliteli üretimleri olan markaların sınıflandırma ölçütlerine bakarak Marmot Alvar modelinin 3-4 mevsim tabirine daha çok uyacağı kanaatindeyim.
Teknik Detaylar
Kullanım: 3-4 mevsim | Sportif kampçılık | Dağ kampları | Yürüyüş
Kapılar: İki bagaj ve iki kapı
Paket Ağırlığı: 2430 gram – min 2100 gram
Poller: 2 adet ana pol DAC NSL 8,5 mm ve 9mm çatı destek polü
Boyutlar : 102 x 135/122 x 224 cm, 2.9 m2 zemin alanı, 68×18 cm paket boyutu
Dış çadır: PFC içermeyen 20D polyester, su sütunu 3000mm Sİ/PU kaplama
Zemin Kumaşı: 68D, 190T polyester, su sütunu 5000mm PU kaplama
Bu inceleme yazısını yazmaya başlamadan önce Marmot Alvar modeliyle ilgili incelemelere baktığımda 4 yada 5 mevsim olduğu üzerinde durulduğunu gördüm. Ülkemizdeki hava koşullarının çok sert olmadığını düşünürsek, 4-5 mevsim şeklinde tabir edilmesini gayet anlayışla karşılayabilirim ancak;
Dünya standartlarından kopmanın da bir faydası olacağını sanmıyorum, biz Alvar modeline 5 mevsim dersek eğer 11 mm polü olan msr, vaude modellerine 6 mevsim; Hilleberg’ in bazı çadırlarına da 7 mevsim mi diyeceğiz ? Bu işin sonu yok ama mevsim sayısı 4 le sınırlı bir dünyada yaşıyoruz 🙂 kampçılık ve dağcılık sporları bilinci ülkemizde de yeterli olgunluk seviyesine geldiğinde paradan altı sıfır atar gibi birer ikişer mevsimleri eksiltme ihtiyacına düşmeyelim 🙂
Marmot Alvar 2 Hakkında genel değerlendirmem
Kurulum: İç çadır kumaşı dış çadır kumaşına mandallarla içeriden tutturulmuş haldedir. Çadırı paketinden çıkarın, yere serin ve dış çadır mandallarını pollere takın hepsi bu kadar. Tek başınıza 1 dakikanızı bile almayacak bir kuruluma sahip. Genelde önce iç çadır pollerle kurulur sonra dış kumaş üzerine geçirilir ancak Marmot Alvar ‘ da ayrı ayrı kuruluma gerek kalmadan tek seferde kurmak mümkün.
Özellikle şiddetli rüzgarlarda yada yağış altında çadır kurarken bu kurulum özelliği işlevsellik ve büyük avantaj sağlıyor. Yağış altında kurulum yaparken iç çadır ıslanmamış oluyor, rüzgarlı havada ise en alttaki mandallardan başlayarak kurulum yaparak pollerin kırılma riskini en aza indirmiş olursunuz ayrıca rüzgar altında tek kişinin rahatlıkla kurabilmesine olanak veriyor. Hızlı kurulumlu olmasından dolayı kısa süreli konaklamalı faaliyetler için de gayet kullanışlı bir ürün.
Marmot Alvar; iç ve dış çadır kumaşlarını birbirinden ayırıp footprint üzerine sadece dış tentenin kurulmasına imkan verirken, sadece iç tente ile kullanım özelliği sunmuyor.

Neden geniş kullanım alanı sunuyor?
. Dış çadır kumaşında Sİ/PU (Silikon/Poliüretan) kaplama kullanımdan dolayı PU kaplamalı çadırlara göre daha hafiftir. Sırt çantalı (sportif kampçılık) faaliyetlerde ve alpin trekking faaliyetlerinde hafif olması avantaj sağlar. Dış kumaşın dışına uygulanan silikon kaplama Ultraviyole ışınlarına karşı koruma sağlarken aynı zamanda kumaşın yırtılma direncini yükseltir. Dış kumaşın içine uygulanan Poliüretan kaplama ise kumaşın optimum düzeyde nefes almasını sağlar. Kısaca kumaş kaplama türü sayesinde sadece kışları değil bahar kullanımı içinde konforlu bir seçenek haline geliyor. Bu konuyu daha önce yazdığım için burada uzun uzun anlatmayacağım, çadır kumaşları ve kaplamaları ile ilgili yazımı okumak isterseniz eğer tıklayınız.
. Light tent diye de tabir edilen hafif çadırların bagaj ve yaşam alanları genelde sınırlı olur ancak Marmot Alvar 2 modeli light kategorisindeki 2 kişilik modeller arasında en fazla iç hacim sunan modellerden biridir, üstelik 4 mevsim kullanım imkanı verebilirken geniş iç hacmi sunuyor olmasından dolayı bence övgüyü hak ediyor. Marmot bu geniş hacmi önceden bükülmüş 2 adet polle sağlıyor.
. 3 mevsim çadırlar genellikle 4 mevsim çadırlardan daha fazla konfor sunarken 4 mevsim çadırlarda daha fazla dayanıklılık sunarlar. Hafiflik, geniş iç hacim, tavan yüksekliği ve iyi havalanmaları 3 mevsim çadırların elini en güçlü yapan detaylardır. Alvar modeli 3 ve 4 mevsim standartları arasında ince bir çizgi yakalamış, haliyle konforunu daha geniş bir kullanım alanına yaymış.
. İç tente kapılarında çift kumaş kullanılmış. Kış kullanımında kapılardan ısı kaybının önüne geçebilirken; yaz kullanımında her iki kapı için polyester kapı kumaşlarını açıp sineklik(mesh) kapı kumaşlarıyla harika hava sirkülasyonu sağlamak mümkün. Ayrıca sineklik kumaş kapıdan dışarıda olup bitenleri yada doğayı ve yıldızları izleyebilirsiniz.

Zayıf bulduğum yanları
. Ürünü hafifletmek adına ana pol çapları 8.5 mm olması rüzgar dayanımını ve kar yükünü taşıma konusunda çadırı zayıflattığını düşünüyorum. Marmot her ne kadar ek gerdirme noktalarıyla (6 adet) ürünün pol çapındaki handikapını kapatmış olsa da rüzgarda dome yapısında olmasının da etkisiyle düşük çaplı polleri fazla salınım yapmasına sebep oluyor.
. Çadır dış kumaşından her ne kadar övgüyle bahsetmiş olsam da zemin kumaşı için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim;
68D, 190T polyester, su sütunu 5000mm PU kaplama kumaş zeminden gelecek ıslaklığı geçirmeme konusunda fazlasıyla başarılı olsa da, dağ kamplarında bozuk taşlık zeminlerde kullanmak için polyester kumaşın daha fazla dikiş sıklığıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Polyester yerine poliamid gibi bir sentetik kullanılsa daha dayanıklı olabilirdi belki. Poliamid karıncaların salgıladığı formik asitlere karşı bile dayanıklı ve uzun ömürlü bir malzemedir.
. Bisikletli kamplar için; katlanmış haliyle 68 cm gelen pollerini bisikletin selesinde taşımak pek mümkün olmayabilir. Kumaşı ve polleri farklı yerlere yerleştirerek taşımaya çalışabilirsiniz.
Soru ve görüşlerinizi yorum yaparak yada mail yoluyla iletebilirsiniz.
One comment