Kışın en soğuk zamanlarında dahi oldukça sıcak, konforlu, kaliteli malzeme, dayanıklı ve bir Vaude klasiği olan Çevreci bir kamp matı.


ARTILARI

. 6.0r value oldukça sıcak

. Yatak konforunda

. Kumaşın verdiği his

. Dayanıklı kumaş ve zemin

. Dayanıklı valf

. Çevreci malzemeler

. Kendiliğinden şişer

. Havası sönse dahi yalıtımı kısmen korur

EKSİLERİ

. Yürüyüş için ağır

. Toplaması zahmetli

. Toplanmış hacmi fazla


Kamp matı dendiğinde Thermarest yada Exped gibi uzman markalar varken neden Vaude ?

Ucuzdan pahalıya çok fazla marka mat üretiyor ancak bir çoğu için keşke hiç üretmeseydi diye düşünüyorum. Çünkü içerisinde hava olan önemli bir ekipmana güvenebilmek kolay değildir; malzemesinden, işçiliğine, valfine kadar çok iyi olması lazım, tabiri caizse zurnanın zırt dediği yerde hava kaçırmaması lazım.

Vaude bu konuda kendine güvenmiş ve onlarca çöp ürünün arasından kendini sıyırıp özellikle Thermarest ve Exped ‘ in hakimiyet sürdüğü alanda ucundan da olsa rekabetin bir parçası olabilmiş. Her şeyden önce çevreye çok daha duyarlı olabiliriz demiş. Tebrik ediyorum.

2 adet Vaude Tour 5L satın aldım ve eşimle beraber 2 yıldır kullanıyoruz. Kesinlikle ‘ ferrino, husky, loap, robens… ıvırzıvır’ matlar gibi değil. Güvenle kullanıyoruz, verdiğim paraya değdi.

Thermarest Xtherm matım olmasına rağmen Vaude Tour5L satın aldım çünkü Xtherm’ de olduğu gibi Tour ayaklara doğru daralmıyor ayrıca hışırtı gıcırtı sesleri gelmiyor. Hepsinden önemlisi bir naylon üzerinde yatıyorum hissi vermiyor, neredeyse evdeki yatağımdayım gibi hissettiriyor. Sırt çantasıyla uzun yürüyüşler yapmayacağım tüm faaliyetlerimde Tour’ u kullanmayı tercih ediyorum.

TOUR 5L Boyutları, XTHERM’ e göre daha konforlu.

Konfor;

Vaude’ nin kumaş kalitesini kıyafet ve çadırımdan dolayı çok beğeniyordum, aynı şekilde Tour5L matında kumaşı çok hoş bir dokunsal his veriyor. Kumaşı sessiz, yumuşak ve üzerinden uyku tulumunun kayıp gitmesine izin vermiyor.

Şişirildiğinde 5cm kalınlığa ulaşıyor, yan yatma dahil tüm uyku pozisyonlarında rahat hissettirdi.

Dikdörtgen formu ( ayaklara doğru daralmıyor ) uyurken fazla hareket eden kişiler için avantajlıdır. 64cm eni ise yatarken kollarımı serbest bırakmama imkan sağlıyor.

Uyku tulumu ne kadar iyi olursa olsun, yalıtımı yüksek bir mat yoksa eğer orada konfordan bahsedilmez. R value 4.5 ve üzeri çoğu kış faaliyetinde iş görür. Tour 5L’ nin 6.0R value değeri ise -25c gibi soğuklarda hatta daha soğuklarda bile çok konforludur.

Vaude Tour’ un konforunu baltalayan beğenmediğim özelliği; Valfi açıp hava hareketi için kapağı valfin içerisindeki yuvaya yerleştirip kendiliğinden şişmesini bekliyorum ( yaklaşık 15dk) 2 nefes üflediğimde yeterince şişmiş oluyor. Buraya kadar her şey çok güzel ancak matı toplamak istediğimde çile başlıyor;

Sünger dolgudan dolayı mat sürekli içerisine hava alma eğiliminde oluyor ama valf tek yönlü çalışmadığı için katlarken içerine tekrar hava girmemesi için dizlerimle üzerine çıkıp ezerek katlamam gerekiyor. Yaklaşık 90cm tavan yüksekliği olan bir çadırın içerisinde bu hareketi daha kan ter içinde kalmadan yapmayı beceremedim.

Valf dayanıklı ancak toplamak istendiğinde pratik değil

Ağırlık ve Dayanıklılık;

Dayanıklı 70D kumaşların ve 6.0R yalıtımın bedeli olan ağırlığı 1550 gram. Hafif bir mat değil, kış dağcılığı için önerim kesenin ağzını biraz daha açıp 1 kg daha hafif olan Xtherm satın almak. Sırtta fazladan 1kg taşımak; Xtherm’ e 2 katından fazla para ödemekten ve çıkardığı hışırtıdan, naylon hissinden daha önemli değilse düşünceniz Tour5L de Xtherm kadar sıcak ve güvenlidir.

Vaude Tour5L’ nin Thermarest Cephesindeki rakibi BaseCamp modeli. Her ikisi de aynı ağırlıktalar ve aynı yalıtım değerindeler. Tour’ un alt kumaşı 70D, üst kumaşı 30D gayet dayanıklıdır ancak Thermarest Basecamp şişme matı winglock valfi ve alt üst 75D kumaşlarıyla daha büyük bir değerdir.


“VAUDE TOUR 5 L ŞİŞME MAT İNCELEMESİ” için 3 cevap

  1. Güzel bir değerlendirme.👍

    Liked by 1 kişi

    1. Teşekkür ederim 😊

      Liked by 1 kişi

Yorum bırakın

Trend