Çadır kumaşlarında kullanılan Silikon(Si) ve Poliüretan(Pu) kaplamalar arasındaki farklar ve ne gibi avantajlar sağladığı uzun zamandır merak ettiğim konulardan biriydi, bu konu hakkında tatmin edici ve doğruluğundan emin olabileceğim bilgiler bulamadığım için Msr, Vaude, Mountain Hardwear gibi kaliteli çadır üreticilerinin Ar-Ge çalışmalarını ve test sonuçlarını referans edindim.

En çok karşılaştığımız çadır modelleri genellikle PU(Poliüretan) kaplamalıdır ancak Si/PU kaplama ve Sİ/Sİ kaplama çadır modelleri de mevcut, Polyester ve Poliamid gibi sentetiklerle beraber bu 3 kaplama(PU – Sİ/PU – Sİ/Sİ) türünün kombinasyonu sonucu farklı kullanım alanları ve farklı ihtiyaçları karşılayabilecek çadırlar üretilebiliyor.


PU kaplama

Poliüretan (PU) güçlü su itici özelliği olan sentetik bir polimerdir. Dış çadır kumaşının iç kısmına uygulanır. PU kaplamalı çadırlar su geçirmezliğin yanı sıra nefes alabilir yapıdadır, bu sayede çadır içerisinde fazla nemlenme yaşanmaz. Poliüretan kaplamalı bir çadır seçerken kaplama miktarının fazla olması çadırın ağırlığını ve paket boyutunu artıracağı aklınızda bulunsun.

Su geçirmezlik için 1200 mm su sütunu yeterlidir ancak kumaşın yırtılmaya karşı daha dayanıklı olması için daha fazla PU kaplaması gerekebilir, yinede 3000 mm’den daha fazla değerlerin gereksiz ve kullanışsız olduğunu söyleyebilirim. ‘Ağır ve çantaya sığdıramayacağınız bir çadır almak isterseniz de saygı duyarım tabi’

Daha hafif ve dayanıklı bir çadır kumaşı için silikon yada PU/Silikon kaplamalı çadırları tercih edebilirsiniz ancak nem transferi konusunda PU kaplamalı çadırlar kadar başarılı olamayacağını da unutmayın.

3 mevsim kullanım için fazlasıyla konforlu ve hesaplı bir seçim için PU kaplı çadırları değerlendirebilirsiniz.

Silikon / PU kaplamalar

Genellikle uygulanışı dış çadırın; dış tarafına üç kat silikon kaplama, iç kısmına ise poliüretan kaplama şeklindedir. Bu kaplama şekli genellikle dağcılık çadırlarında karşımıza çıkar yinede her markanın kendine özgü teknolojileri olduğu için kesin bir söylemde bulunmanın doğru olmayacağını düşünüyorum.

Dıştaki silikon kaplama sayesinde;

. UV(ultraviyole) ışınlarına karşı koruma sağlayıp, kumaşın işlevsellik ömrünü uzatır.

. Çadır dış yüzeyinde su emilimi ortadan kalkar, su damlaları boncuk boncuk kalır yada kolayca kayıp gider.

. Silikon kaplama PU kaplamaya göre çok daha fazla yırtılma direnci sağlar.

İçteki PU kaplama sayesinde;

. Yoğunlaşma azalır ve optimum seviyede konfor sağlar.


Silikon / silikon kaplama

Dış çadırın iç ve dış kısmında silikon kaplama vardır.

Güneşin zararlı UV ışınlarına karşı yüksek düzeyde koruma sağlar.

Kumaşa yüksek düzeyde yırtılma direnci sağlar.

Su damlaları kumaşın içinde yada dışında kumaşa tutunamaz, çok iyi su kaydırıcılığı vardır.

Çadır kumaşının ömrünü fazlasıyla artırır.

Hafif bir işlemdir ve çadır paket boyutunu çok fazla arttırmaz.

Kumaş içte ve dışta silikon kaplı olduğu için çok iyi nefes alamaz, iyi havalandırılmazsa eğer çadır içinde nemlenme yaşanır.


Çadır kumaşlarına dair bir diğer konu ise kumaş malzemeleridir. Dış çadırın ana kumaşı olarak; Polyester, Poliamid ve Polyester/Poliamid malzemeler kullanılıyor.

Polyester (PES)PoliamidPolyester/Poliamid
PES düşük su emiciliğine sahip sentetik bir malzeme olduğu için çadır kumaşlarında kullanıma uygundur.
Maliyeti düşüktür.
Poliamid(PA) düşük nem emilimi ve hızlı kuruma karakterlerine sahip sentetik bir malzemedir. PA lifleri çok hafif ve esnektir. PA ısıya karşı hassastır, fazla sıcaklığa maruz bırakılmamalıdır. PA kumaşlı 4 mevsim çadırları yaz sıcaklarında mümkünse kullanmayın.Polyester ve poliamid düşük emiciliği olan ve nemi hızla dışarıya taşıyan sentetik malzemelerdir.
Hafif ve çok yönlüdürler, 4 mevsim standartlarının yanı sıra 3 mevsim kullanımına da imkan verir.

Elmendorf makinesi, bir kumaşın yırtılmadan önce tutabileceği maksimum dinamik kuvveti test eder. Kumaşın rüzgara karşı nasıl performans göstereceğini önceden bilmemizi sağlar. Görselde ki makine kumaşın yırtılma direncini test ediyor, İbre 70 N gösterdiğine göre baya baya sağlam bir kumaşın test görüntüsü olmalı 🙂

Elmendorf makinesi, dinamik kuvvet altında bir kumaşın gerilme mukavemetini ölçer. 
Gerçek dünyada, bu dinamik kuvvetin karşılığı rüzgard
ır.

Genel olarak Silikon kaplamalı kumaşlar poliüretan kaplamalı kumaşlara göre daha hafif, daha az paket boyutu, daha fazla yırtılma direnci ve daha fazla ultraviyole koruması sağlarken daha az soluyabildiklerini söyleyebilirim. PU/Sİ kombinasyonlu kaplamalar ise daha fazla kullanım alanı sunuyor. Dayanıklı ultralight çadırlarda genellikle si/si yada pu/si kaplamalarla karşılaşırız. Silikon kaplamalı kumaşlar yoğunlaşma yada yağış durumunda su emmediği için kumaşın donup yırtılma riski poliüretan kaplı kumaşlara göre çok daha düşüktür. Dokuma tekniği ve sıklığı da kumaşın mukavemeti için oldukça önemlidir.

Bazı markalar sürekli arge çalışmalarıyla pu ve si kaplamanın haricinde kumaşa ekstra dayanıklılık katacak kendi teknolojilerini üretmektedir. Yazıyı daha fazla uzatmadan bir kaç örnekle bitirmek istiyorum.

MSR Acces modelinde; 1200 mm su sütununu PU/Sİ kaplama ile sağlamış ayrıca Xtreme Shield teknolojisi ile deformasyon süresini 3 kat uzattıklarını iddia ediyorlar. Bu ekstrem dağcılık çadırı PU/Sİ kaplamanın bir avantajı olarak 1.64 kg ağırlığında ve yırtılma direnci yüksek.
VAUDE Power Lizard; 3000 mm su sütununu poliamid kumaşa Sİ/Sİ kaplama ile sağlamış, 940 gram ağırlığındaki çadır rüzgar tüneli testlerinde defalarca ödül almış. Super ultra light olmasına rağmen 55 N gibi cok yüksek seviyede bir yırtılma direncine sahip. BPA ve PVC içermeyen tamamen çevreci malzemeler kullanılmış.
The North Face Ve 25 modeli kış dağcılığında tüm dünyada kullanımı yaygın olan bir çadır. 1500 mm su sütunu ve PU kaplamalı kumaşı ile -50 dereceleri aşan soğuklarda bile kumaşı yırtılma direncini koruyabiliyor.
VAUDE Power Sphaerio; pahalı olduğu için pek göremesek de kış dağcılığı için en iyilerden biridir. 3000 mm su sütunu ve poliamid kumaşa Sİ/Sİ kaplaması neticesinde çadır kumaşı 70 N yırtılma direncine sahip.
Çadırı açmaya başlıyorsun ve…. Zamanla nem, ısı ve UV etkisiyle kumaşın kimyasalları bozulup yapışkan sakız kıvamına gelebiliyor. MSR XTREME SHİELD teknolojisi bu doğal bozulmaya karşı oldukça iddialı.

Çadırların rüzgar performansı için pol kalitesi ve çadır geometrisi tek başlarına yeterli değildir. Kumaş kalitesi, kaplama türü, kullanılan teknolojilerde önemlidir. Kumaşlarla ilgili bilgiler doğru çadır seçmemizi kolaylaştıracağını düşündüğüm için bu yazıyı yazma gereği duydum umarım faydalı olmuştur.

Soru ve önerilerinizi yoruma yazın lütfen.

“Çadır kumaşları ve kaplamalar” için 13 cevap

  1. […] gibi ciddi markaların 4 mevsim çadır standartlarının altında kalmadığı, aksine pol ve kumaş kalitesi ile göz doldurduğu kanaatindeyim. 1. sınıf çadır üretici markaların modellerine bakacak […]

    Liked by 1 kişi

  2. […] . Dış çadır kumaşında Sİ/PU (Silikon/Poliüretan) kaplama kullanımdan dolayı PU kaplamalı çadırlara göre daha hafiftir. Sırt çantalı (sportif kampçılık) faaliyetlerde ve alpin trekking faaliyetlerinde hafif olması avantaj sağlar. Dış kumaşın dışına uygulanan silikon kaplama Ultraviyole ışınlarına karşı koruma sağlarken aynı zamanda kumaşın yırtılma direncini yükseltir. Dış kumaşın içine uygulanan Poliüretan kaplama ise kumaşın optimum düzeyde nefes almasını sağlar. Kısaca kumaş kaplama türü sayesinde sadece kışları değil bahar kullanımı içinde konforlu bir seçenek haline geliyor. Bu konuyu daha önce yazdığım için burada uzun uzun anlatmayacağım, çadır kumaşları ve kaplamaları ile ilgili yazımı okumak isterseniz eğer tıklayınız. […]

    Liked by 1 kişi

  3. Ömer ismail kütükcü Avatar
    Ömer ismail kütükcü

    karadeniz de yağmurda, karda ve yazın kullanacağım çadır olarak evolite excamp3 pro düşünmekteyim. tavsiye edermisiniz.? yada naturehike markasını

    Beğen

    1. Excamp 3 pro; sert rüzgarda polleri sıkıntı olabilir. Çoğunlukla 2-3 kişi kullanacaksanız geniş ferah duruyor. Kar, yağmur sorun olmaz nihayetinde çift tenteli 3 mevsim bir çadır. Naturehike de daha hafif daha kompakt çadırlar var

      Beğen

      1. Ömer ismail kütükcü Avatar
        Ömer ismail kütükcü

        almayı düşünüyorum. fakat ekonomi meselesi. aslında memlekete gidip çadırı kurup bir sene hiç kaldırmayacağım. beni nasıl bir çadır paklar. en önemli sorun tuvalet ve lavabo. nasıl çözerim bilmiyorum.

        Beğen

  4. Mümkünse alüminyum polleri olan çift tenteli 3 mevsim bir çadır işinizi görür diye düşünüyorum. Kamp kurduğunuz yerde uzun süre kalmayı planlıyorsanız eğer hafiflikten daha çok içi geniş bir çadır daha kullanışlı olabilir. Tuvalet vs için çiçek toplamaya gidersiniz

    Beğen

    1. Ömer ismail kütükcü Avatar
      Ömer ismail kütükcü

      cevap düştümü bilmiyorum. burası bahçe olduğundan her taraf çiçek toplama yeri. ama ben yanlış anlatmış olabilirim. lavabo demek istediğim abdest almak için bir yer ve tabii tuvalet.

      Beğen

      1. Merhaba tuvalet vs ortam şartlarına göre ancak sizin çözüm uretebileceginiz bir konu 🙂

        Beğen

      2. ben kova ve torba, klozet kapağı kullanıyorum araç varsa, araçsız çıktığımda ördek…ama çiçek topladığım da oluyor yalnız arkada ıslak havlu vs çöp bırakmadan, eldiven ve poşet vazgeçilmezim…

        Beğen

  5. Ömer ismail kütükcü Avatar
    Ömer ismail kütükcü

    köyümün her tarafı çiçek toplama yeri. tuvalet sanırım anlaşıldı ama lavabo diye tanımlarken abdest almayı kasdetmiştim. sabah ve gece kalkmak uzakta olursa zor olur…

    Beğen

  6. Merhaba. 4 mevsim ve her mevsim 2bin rakım ve üzerinde kullanmak üzere kışın ise birer gece karda kullanmak üzere Salewa litetrek pro 3 almayı düşünüyorum. Kış performansı nasıl olur acaba?

    Beğen

    1. Merhaba kaliteli bir 3 mevsim çadır, yazdıklarınızı karşılama konusunda 4 mevsim çadırlara göre daha konforlu ve pratik bir çözüm olur düşüncesindeyim. Salewa Litetrek pro gayet mantıklı. Pro ve normal modelini her mevsim tüm dağlarda kullanan arkadaşlarım var ve çok memnunlar

      Beğen

    2. Kış performansı da gayet iyi

      Beğen

Yorum bırakın

Trend