Çadır kumaşlarında kullanılan Silikon(Si) ve Poliüretan(Pu) kaplamalar arasındaki farklar ve ne gibi avantajlar sağladığı uzun zamandır merak ettiğim konulardan biriydi, bu konu hakkında tatmin edici ve doğruluğundan emin olabileceğim bilgiler bulamadığım için Msr, Vaude, Mountain Hardwear gibi kaliteli çadır üreticilerinin Ar-Ge çalışmalarını ve test sonuçlarını referans edindim.
En çok karşılaştığımız çadır modelleri genellikle PU(Poliüretan) kaplamalıdır ancak Si/PU kaplama ve Sİ/Sİ kaplama çadır modelleri de mevcut, Polyester ve Poliamid gibi sentetiklerle beraber bu 3 kaplama(PU – Sİ/PU – Sİ/Sİ) türünün kombinasyonu sonucu farklı kullanım alanları ve farklı ihtiyaçları karşılayabilecek çadırlar üretilebiliyor.
PU kaplama
Poliüretan (PU) güçlü su itici özelliği olan sentetik bir polimerdir. Dış çadır kumaşının iç kısmına uygulanır. PU kaplamalı çadırlar su geçirmezliğin yanı sıra nefes alabilir yapıdadır, bu sayede çadır içerisinde fazla nemlenme yaşanmaz. Poliüretan kaplamalı bir çadır seçerken kaplama miktarının fazla olması çadırın ağırlığını ve paket boyutunu artıracağı aklınızda bulunsun.
Su geçirmezlik için 1200 mm su sütunu yeterlidir ancak kumaşın yırtılmaya karşı daha dayanıklı olması için daha fazla PU kaplaması gerekebilir, yinede 3000 mm’den daha fazla değerlerin gereksiz ve kullanışsız olduğunu söyleyebilirim. ‘Ağır ve çantaya sığdıramayacağınız bir çadır almak isterseniz de saygı duyarım tabi’
Daha hafif ve dayanıklı bir çadır kumaşı için silikon yada PU/Silikon kaplamalı çadırları tercih edebilirsiniz ancak nem transferi konusunda PU kaplamalı çadırlar kadar başarılı olamayacağını da unutmayın.
3 mevsim kullanım için fazlasıyla konforlu ve hesaplı bir seçim için PU kaplı çadırları değerlendirebilirsiniz.
Silikon / PU kaplamalar
Genellikle uygulanışı dış çadırın; dış tarafına üç kat silikon kaplama, iç kısmına ise poliüretan kaplama şeklindedir. Bu kaplama şekli genellikle dağcılık çadırlarında karşımıza çıkar yinede her markanın kendine özgü teknolojileri olduğu için kesin bir söylemde bulunmanın doğru olmayacağını düşünüyorum.
Dıştaki silikon kaplama sayesinde;
. UV(ultraviyole) ışınlarına karşı koruma sağlayıp, kumaşın işlevsellik ömrünü uzatır.
. Çadır dış yüzeyinde su emilimi ortadan kalkar, su damlaları boncuk boncuk kalır yada kolayca kayıp gider.
. Silikon kaplama PU kaplamaya göre çok daha fazla yırtılma direnci sağlar.
İçteki PU kaplama sayesinde;
. Yoğunlaşma azalır ve optimum seviyede konfor sağlar.
Silikon / silikon kaplama

Dış çadırın iç ve dış kısmında silikon kaplama vardır.
Güneşin zararlı UV ışınlarına karşı yüksek düzeyde koruma sağlar.
Kumaşa yüksek düzeyde yırtılma direnci sağlar.
Su damlaları kumaşın içinde yada dışında kumaşa tutunamaz, çok iyi su kaydırıcılığı vardır.
Çadır kumaşının ömrünü fazlasıyla artırır.
Hafif bir işlemdir ve çadır paket boyutunu çok fazla arttırmaz.
Kumaş içte ve dışta silikon kaplı olduğu için çok iyi nefes alamaz, iyi havalandırılmazsa eğer çadır içinde nemlenme yaşanır.
Çadır kumaşlarına dair bir diğer konu ise kumaş malzemeleridir. Dış çadırın ana kumaşı olarak; Polyester, Poliamid ve Polyester/Poliamid malzemeler kullanılıyor.
Polyester (PES) | Poliamid | Polyester/Poliamid |
PES düşük su emiciliğine sahip sentetik bir malzeme olduğu için çadır kumaşlarında kullanıma uygundur. Maliyeti düşüktür. | Poliamid(PA) düşük nem emilimi ve hızlı kuruma karakterlerine sahip sentetik bir malzemedir. PA lifleri çok hafif ve esnektir. PA ısıya karşı hassastır, fazla sıcaklığa maruz bırakılmamalıdır. PA kumaşlı 4 mevsim çadırları yaz sıcaklarında mümkünse kullanmayın. | Polyester ve poliamid düşük emiciliği olan ve nemi hızla dışarıya taşıyan sentetik malzemelerdir. Hafif ve çok yönlüdürler, 4 mevsim standartlarının yanı sıra 3 mevsim kullanımına da imkan verir. |
Elmendorf makinesi, bir kumaşın yırtılmadan önce tutabileceği maksimum dinamik kuvveti test eder. Kumaşın rüzgara karşı nasıl performans göstereceğini önceden bilmemizi sağlar. Görselde ki makine kumaşın yırtılma direncini test ediyor, İbre 70 N gösterdiğine göre baya baya sağlam bir kumaşın test görüntüsü olmalı 🙂

Gerçek dünyada, bu dinamik kuvvetin karşılığı rüzgardır.
Genel olarak Silikon kaplamalı kumaşlar poliüretan kaplamalı kumaşlara göre daha hafif, daha az paket boyutu, daha fazla yırtılma direnci ve daha fazla ultraviyole koruması sağlarken daha az soluyabildiklerini söyleyebilirim. PU/Sİ kombinasyonlu kaplamalar ise daha fazla kullanım alanı sunuyor. Dayanıklı ultralight çadırlarda genellikle si/si yada pu/si kaplamalarla karşılaşırız. Silikon kaplamalı kumaşlar yoğunlaşma yada yağış durumunda su emmediği için kumaşın donup yırtılma riski poliüretan kaplı kumaşlara göre çok daha düşüktür. Dokuma tekniği ve sıklığı da kumaşın mukavemeti için oldukça önemlidir.
Bazı markalar sürekli arge çalışmalarıyla pu ve si kaplamanın haricinde kumaşa ekstra dayanıklılık katacak kendi teknolojilerini üretmektedir. Yazıyı daha fazla uzatmadan bir kaç örnekle bitirmek istiyorum.





Çadırların rüzgar performansı için pol kalitesi ve çadır geometrisi tek başlarına yeterli değildir. Kumaş kalitesi, kaplama türü, kullanılan teknolojilerde önemlidir. Kumaşlarla ilgili bilgiler doğru çadır seçmemizi kolaylaştıracağını düşündüğüm için bu yazıyı yazma gereği duydum umarım faydalı olmuştur.
Soru ve önerilerinizi yoruma yazın lütfen.
karadeniz de yağmurda, karda ve yazın kullanacağım çadır olarak evolite excamp3 pro düşünmekteyim. tavsiye edermisiniz.? yada naturehike markasını
BeğenBeğen
Excamp 3 pro; sert rüzgarda polleri sıkıntı olabilir. Çoğunlukla 2-3 kişi kullanacaksanız geniş ferah duruyor. Kar, yağmur sorun olmaz nihayetinde çift tenteli 3 mevsim bir çadır. Naturehike de daha hafif daha kompakt çadırlar var
BeğenBeğen
almayı düşünüyorum. fakat ekonomi meselesi. aslında memlekete gidip çadırı kurup bir sene hiç kaldırmayacağım. beni nasıl bir çadır paklar. en önemli sorun tuvalet ve lavabo. nasıl çözerim bilmiyorum.
BeğenBeğen
Mümkünse alüminyum polleri olan çift tenteli 3 mevsim bir çadır işinizi görür diye düşünüyorum. Kamp kurduğunuz yerde uzun süre kalmayı planlıyorsanız eğer hafiflikten daha çok içi geniş bir çadır daha kullanışlı olabilir. Tuvalet vs için çiçek toplamaya gidersiniz
BeğenBeğen
cevap düştümü bilmiyorum. burası bahçe olduğundan her taraf çiçek toplama yeri. ama ben yanlış anlatmış olabilirim. lavabo demek istediğim abdest almak için bir yer ve tabii tuvalet.
BeğenBeğen
Merhaba tuvalet vs ortam şartlarına göre ancak sizin çözüm uretebileceginiz bir konu 🙂
BeğenBeğen
köyümün her tarafı çiçek toplama yeri. tuvalet sanırım anlaşıldı ama lavabo diye tanımlarken abdest almayı kasdetmiştim. sabah ve gece kalkmak uzakta olursa zor olur…
BeğenBeğen
Merhaba. 4 mevsim ve her mevsim 2bin rakım ve üzerinde kullanmak üzere kışın ise birer gece karda kullanmak üzere Salewa litetrek pro 3 almayı düşünüyorum. Kış performansı nasıl olur acaba?
BeğenBeğen
Merhaba kaliteli bir 3 mevsim çadır, yazdıklarınızı karşılama konusunda 4 mevsim çadırlara göre daha konforlu ve pratik bir çözüm olur düşüncesindeyim. Salewa Litetrek pro gayet mantıklı. Pro ve normal modelini her mevsim tüm dağlarda kullanan arkadaşlarım var ve çok memnunlar
BeğenBeğen
Kış performansı da gayet iyi
BeğenBeğen