Yalıtım konusunda 6.9 r ile zirveye oturmuş bir matın, çoğu kaliteli 3 mevsimlik matlardan bile daha hafif, daha sağlam ve toplandığında daha küçük olduğunu XTHERM’ den başkası için söyleyemezdim.


ARTILARI

. Çok küçük paket boyutu

. Hafif

. Mükemmel valfi

. Sıcak

. Rahat

EKSİLERİ

. Pahalı

. Gürültülü


1 LT STANLEY TERMOS KUPA BOYU KADAR YER KAPLIYOR

DENEYİMLERİM VE DEĞERLENDİRMEM

Xtherm matı satın almadan önce Robens Vapor şişme mat( R 1.6 ) üzerine Thermarest Ridgerest köpük matı ( R 2.8 ) koyup geceliyordum, hem sırt çantasında çok fazla yer işgal ediyordu hem de Rab Andes 800 uyku tulumu kullanmama rağmen sırtım üşüyordu. Xtherm ile artık sıcaklık sorunum kalmadı. Özellikle kış dağcılığı için satın almaya değer en mantıklı şişme mat olduğunu düşündüğüm sebepleri irdeleyelim;

Konfor;

Konfora en büyük katkısı 6.9r değeri ile çok aşırı soğuklarda bile sıcak tutması. Şişirildiğinde 6,4cm kalınlığa ulaşıyor. Mat üzerinde oturduğumda yada yan yattığımda zemini hissetmiyorum 6.4cm kalınlık ve Large boyutları ( 196cm * 64cm ) ile oldukça konforlu, sırt üstü yatarken kollarımı serbest bıraktığımda Regular boyutunda zemine temas ediyordu, rahat bir uykunun fazladan 140 grama değeceğini düşündüğüm için ben L boyutunu kullanıyorum.

Winglock valfi ve şişirme torbası diğer kullandığım tüm şişme matlardan fersah fersah kullanışlı, valfi şişirme söndürme yönlerine döndürülerek hava tek yönlü çalışır, yani şişirirken dışarı hava kaçırmaz, havasını indirip toplarken içeri hava almaz. Valfi döndürürken buz gibi havada eldiven çıkarmadan bu işleri rahatça yapabilmek harika. Üfleyerek şişirmek mat içerisinde neme sebep olduğu için yalıtımı zayıflatır ayrıca zamanla küflenmeye sebep olabilir, şişirme torbası kullanmak hem daha pratik hem matın işlevini korumada çok faydalı.

Konfor için olumsuz bulduğum yanları ise;

Cips poşetine benzer hışırtılı bir ses çıkartıyor, beni çok rahatsız etmiyor bu ses uyurken zaten farkında olmuyorum. Kumaşı kaygan sayılır, zemin eğimli ise uyku tulumu üzerinde kayacaktır.

Yatay bölmeler çok rahat hissettirmedi, dikey bölmeli matlar daha rahat olduğunu düşünüyorum ör: exped, baklava deseni ise en rahatı buluyorum ör: robens, sea to summit

Ağırlık ve boyutlar;

Sıcaklık ve ağırlık oranında diğer hiç bir mat Xtherm’ e yaklaşamamıştır. ( Nemo dengeyi bozdu 🙂 ) Xtherm regular 430gr, Large ise 570gr ağırlığı ile 6.9r yalıtım seviyesi olan bir mat için çok çok hafif diyebilirim. Sırt çantasıyla uzun yürüyüş yada tırmanış gerektiren durumlar için hafiflik çok önemli, araçla gidilen kamplar için çok daha konforlu bulduğum VAUDE TOUR 5L şişme matlarını kullanıyorum. Vaude tour 5L ( 6.0r ) , Xtherm ( 6.9r )’ den yaklaşık 1kg daha ağır !

Xtherm Large boyu 196cm, eni 64cm ve ayaklara doğru daralmaktadır, kalınlığı 6.4cm dir. Toplandığında ise yaklaşık 28*11cm dir.

Dayanıklılık;

70D alt kumaş, 30D üst kumaş kullanılmış. Kendinden iki katı daha ağır bir çok 4 mevsim şişme mattan daha dayaklı olduğunu düşünüyorum, 70D tabandan yırtılma ve delinmelerin önüne geçebilecek bir sağlamlık için idealdir, yine de keskin taşların, kök parçalarının vs olduğu zeminlerden uzak durmak lazım.

Bir dağcılık kampında çarşak zeminde kullanmaktan başka ihtimal yoksa eğer çadır altlığı ve köpük matla beraber kullanılmalı. Thermarest matların ömür boyu garantisi vardır, valften yada kaynak yerlerinden hava kaçırması durumunda garanti kapsamında oluyor ancak kullanıcı kaynaklı delinmelere karşı garanti karşılamıyor, paketten çıkan yama kitleriyle tamir etmemiz gerekiyor.

Karar 🙂

Xtherm kış dağcılığı için fazlasıyla sıcak, çok yönlü, şişirmesi ve toplaması pratik, çantada az yer kaplayan, çok hafif, dayanıklı ve oldukça güvenli şiddetle tavsiye edebileceğim hatta iddialı olacak ama en iyisi diyebileceğim bir şişme mattır.

Araçla gidilen kış kampları için gereksiz masraflı olabilir. Thermarest BaseCamp şişme matı yada Vaude Tour 5L tavsiye edebilirim. Daha ucuza daha konforlu bir çözüm olabilir.

Aktif olarak bahar ve yazları faaliyet yapıyor, senede birkaç kış dağcılığına ancak giderim diyenler için Thermarest Xlite şişme matı önerebilirim, daha çevreci ve daha konforlu bir çözüm için Vaude Performance Winter 7L önerebilirim ancak Xlite hatırı sayılır derecede daha hafif ve pratiktir.

“THERMAREST NEOAIR® XTHERM™ LARGE ŞİŞME MAT İNCELEME” için bir cevap

  1. Hello blogger, I enjoyed reading your post. I subscribed. See you often. Have a happy and bright day.^^*

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın

Trend