Kar, kış, fırtına, zorlu şartlar, yüksek irtifa gibi kelimeler içinizi ısıtıyor olmalı ki bu yazıyı okuyorsunuz 🙂

Kış dağcılığı yapmak için muhakkak TDF’ ye bağlı bir kulübe kayıt olup lisans çıkarmak, teorik ve uygulamalı eğitimleri başarıyla geçmek gerekiyor ancak bu aşamalara gelmeden önce acaba yapabilir miyim? hangi malzemelere ihtiyacım olacak?( malum her şey oldukça pahalı artık ) ve bence en can alıcı soru; yahu o kadar masraf ettikten sonra ya hoşuma gitmezse ne yapacağım? gibi konulara değinmek gerekiyor.


KULÜP LİSANSI VE EĞİTİMLER

Ülkemizde bir çok ilde dağcılık kulüpleri aktif olarak faaliyetlerine devam etmekte, bulunduğunuz ilde bir dağcılık kulübüyle anlaşabilir yada başka bir ilde merkezi olan çok daha fazla faaliyet yürüten bir dağcılık kulübüyle iletişime geçilebilir. Dağcılık konusunda tatmin edici düzeyde faaliyetleri olan ve işini ciddiyetle yapan Asya Dağcılık lisanslı sporcusuyum.

Lisans için gerekli belgeleri , fotoğraf, spor yapabilir sağlık raporu vs. kulüp yetkilisine teslim ettikten sonra kulüp aidatı ve tdf aidatı yatırmanız gerekiyor. İlk olarak kış dağcılığı teorik eğitimlerini tamamladıktan sonra artık uygulamalı eğitim için bir dağa gideceksiniz 🙂 Henüz almadıysanız Çadırım ne olsun, bot ne alayım serüveni başlıyor.


MALZEMELER

Zirve faaliyeti için araçtan indikten sonra kamp kurulacak alana kadar kamp yükünü sırtımızda taşıyarak çoğunlukla batak karda yükselerek ilerlerken, çantaya koyduğum gereksiz her bir gram ağırlık için kendime kızıyorum. Malzeme konusunda olabildiğince minimal, gerçekten gerekeni alıp sade bir çanta hazırlamazsanız bu işe nereden bulaştım…. dersiniz muhtemelen. Referans için kendi malzeme listeme göz atabilir, malzeme inceleme menüsüne bakabilirsiniz.


  1. KİŞİSEL MALZEMELER

. BOT: 4*4 taban, yarı otomatik yada tam otomatik krampon uyumlu çarşak bantları olan yalıtımlı ve GTX membranlı kış dağcılığına uygun bir bot edinmeniz gerekiyor. ‘Lowa Alpine Expert 2, Scarpa Mont Blanc Pro, La Sportiva Nepal Cupe’ bu botları önerebilirim. İçeri kar girmemesi için tozluk almak gerekiyor.

. SIRT ÇANTASI : 55-75LT arası bir sırt çantası kış dağcılığı ekipmanları için yeterli olacaktır. Çok daha fazla bütçe ayırıp hafif ve kompakt malzemeler satın almayı düşünüyorsanız 38lt sırt çantası da işinizi görecektir. Kazma bağlama perlonları olmasına dikkat edin. Sırt çantası ne kadar dengeli ve yürürken az salınım yaparsa o kadar az yorulacaksınız onun için iyi bir sırt çantası edinmek için kesenin ağzını biraz açmada fayda var. ‘ Ferrino, Black Diamond, Deuter, Lowe Alpine, Salewa, Tnf’ sırt çantalarını önerebilirim.

. GİYİM :

Pantolon: Tercihen su geçirmez ve nefes alabilen yada su itici windstoper olmalı. ‘ Mammut, Tnf, High Mountain alpin softhell, Haglöfs, OR ‘

Teknik Ceket: Tercihen su geçirmez ve nefes alabilen yada su itici windstoper olmalı. Tırmanış zamanı kullanılacağı için çok iyi nefes alması gerekiyor, koltuk altı yada göğüs havalandırma fermuarları olması gerekiyor. ‘ Rab, Tnf, Mammut, Black Diamond, Haglöfs, OR, İron Mountain, Arcteryx ‘

Ceket/Mont : Kamp alanında, zirvede, dönüş yolunda yada irtifa ve sıcaklığa bağlı olarak tırmanışta giymek için sıcak tutacak ve küçük zirve çantasında az yer kaplayıp hafif olacak bir ceket gerekiyor. Sıcaklık,ağırlık ve sıkıştırma oranında kaz tüyünün eline su dökecek bir sentetik malzeme henüz icat edilmedi. ‘ Rab, Tnf, OR, Mammut, Vaude, Haglöfs, Arcteryx, Simond’

İçlik ve Ara Katmanlar : Yün yada sentetik( pp-poliamid ) içlikler tercih edilmeli kesinlikle pamuklu çamaşırlar giyilmemeli. Ara katman olarak polar yada yün kazak tercih edilebilir.

Eldiven, Bere, Buff, Gözlük, Kafa feneri: Doğru eldiven kullanımı yazıma göz atabilirsiniz, kendi kullandığım OR Revolution ve RAB Endurance Down Mitten inceleyebilirsiniz. Yün bere ve Buff yada balaklava kullanımı baş /boyun bölgesini korumak için önemli. Kar körü olmamak için güneş gözlüğü kullanılabilir yada Julbo marka gözlük alınabilir. Kafa feneri için tavsiyem üç kademeli ( çadır içi 8lümen, yürüyüş sırasında 100lümen, ileriye bakmak için min 250lümen) ve pil tüketimi verimli bir fener olmasında fayda var tırmanış sırasında pil değiştirmeye çalışmayı kimse istemez.


2. KAMP MALZEMELERİ

. Uyku Tulumu ve Mat : Kamp malzemeleri arasında en önemli ikilidir. Dağ evinde kalabilirsiniz, bir başkasının çadırını paylaşabilirsiniz yada açıkta geceleyebilirsiniz yani çadırınız olmaması çok fazla dert değil ancak iyi bir uyku tulumu ve mat oldukça önemlidir.

Uyku tulumu için; 650fp kuş tüyü için min 950gram dolgu, 800fp kaz tüyü için min 800 gram dolgu var ise ülkemiz şartlarında tüm kış dağcılığı faaliyetlerinde rahat edersiniz. Konfor limit değeri min-18c olan bir uyku tulumu bulduğunuzda dolgu miktarı da yazdığım değerleri destekliyor mu kontrol etmede fayda var. ‘ Rab, Western Mountainering, Feathered Friends, Tnf, Marmot, Thermarest, Deuter, Vaude, Ferrino, Pajak, Nordisk, Mountain Hardwear ‘

Mat ; R değeri 4.5 ve üstü bir şişme mat tek başına kış dağcılığı için idealdir. Yalıtımı olmayan şişme matları ise sadece köpük matın altına yatış konforu için kullanabilirsiniz. Köpük mat için Thermarest Ridgerest R:2.8 tavsiye ederim. Şişme mat için; Thermarest xtherm R:6.9 ,Thermarest Xlite R:4.5 yada Vaude performance winter R:4.6, Vaude Tour R:6.0 önerebilirim.

. Termos : Yaklaşık 10-12 saatlik bir tırmanış için 2lt su ihtiyacı oluyor, Birer litrelik iki ayrı termos edinebilirsiniz.

. Kamp mutfağı: Çaydanlık, tabak, tencere, kaşık çatal, gaz kartuş, ocak, yiyecek, su.

. Çadır : Kaliteli bir üç mevsim yada 4 mevsim bir çadır fazlasıyla yeterli olacaktır. Daha fazla detay için tıklayın. Kendi kullandığım ve incelemesini yazdığım çadırları görmek için;

Vaude Campo Compact xt2p

Marmot Alvar


3. TEKNİK MALZEMELER

. Krampon ‘ Black Diamond, Petzl, Grivel, Salewa, Austri Alpin’

. Emniyet Kemeri ‘ Black Diamond, Petzl, Grivel, Salewa, Mammut, Singing Rock ‘

. Atc ve Hms

. Perlon 120cm ince

. Kazma

. Kask

.Yürüyüş Batonu


Soru ve önerileriniz için yorum yazabilirsiniz, Bizimle iletişime geçebilirsiniz. Yeni içeriklerden haberdar olmak için lütfen sayfamızı takip edin .

Yorum bırakın

Trend