Kış kampı yapacaksanız mutlaka çadırınız şöyle olsun, uyku tulumunuz böyle olsun, mutlaka… zorundasınız… gibi cümleler göremeyeceğiniz için üzgünüm 🙂 Çünkü bu tarz açıklamaları fazlasıyla kompleksli ve kasıntı buluyorum. Kışın yapılan kamplar biraz daha fazla risk barındırır bunun bilincinde olup asgari düzeyde kıyafet ve ekipmanla da kamp yapılabilir gayet.

Asla almak yada yapmak zorunda olmadığınız ancak sizin kamp konforunuzu artıracak bilgileri ve tecrübelerimi paylaşıyorum. Paylaşmak istediğiniz tecrübelerinizi lütfen yoruma yazın 🙂

UYGUN KIYAFET VE MALZEME SEÇİMİ :

. Bütçeniz sınırlı ise sizi sıcak tutacak iyi bir uyku tulumunuz olsun gerisi bir şekilde hallolur. Kamp yapmayı planladığınız yerin hava sıcaklığına uygun konfor sıcaklığı olan bir uyku tulumu kullanmak rahat bir gece geçirmek için önemlidir.

. Uyku tulumundan sonra en önemli şeylerin başında uygun bot kullanımını tecrübe ettim. Kamp alanına uzun yürüyüş neticesinde ulaşacaksanız eğer nem transferi iyi olan su geçirmez bir bot kullanmada fayda var ( ör: goretex membranlı botlar ). Araçla kamp alanının çok yakınına kadar ulaşım sağlamayı hedefliyor ve çoğunlukla kamp çevresinde vakit geçirecekseniz eğer ısı yalıtımı iyi olan ve su geçirmez olması nem transferine göre daha avantajlı olacaktır.

. Kamp alanında vakit geçirirken sıcak tutacak kıyafetler kullanılmalı ancak pamuklu kıyafetler ıslanma ve terleme durumunda kurumayacağı için yün, polar, sentetik, kaz tüyü gibi kıyafetler kullanmada fayda var.

1. KAMP ALANI:

Çığ parkuru : Dağlık bir bölgede kamp yapacaksanız eğer çığ düşme riski olmayan bir alan belirlenmeli

Ağaçları kontrol edin: Ölü dallar ve çok fazla kar taşıyan ağaçlar kırılıp üzerinize düşebilir, yaralanma veya maddi hasara neden olabilir. Ağaç altı olmayan açık alanlar tercih ederseniz eğer gece rüzgarın etkisiyle çadırınıza düşen kar seslerinden rahatsız olmadan güzel bir uyku çekebilirsiniz.

Rüzgardan sığın: Rüzgarın geldiği yönde varsa kaya vs kullanabilir yada çok uğraştırmayacaksa ufak bir kar duvarı yapabilirsiniz. Çadır başında bir şeyler atıştırırken yada arkadaşlarınızla sohbet ederken rüzgardan sığınmış olmak daha keyifli olacaktır. Hem de gece uyurken rüzgar çadırınıza daha az çarpıp gürültüsüz bir gece geçirmiş olursunuz.

2. ÇADIR KURULUMU:
kar kampı

Doğru çadırla gidin: Koşullara bağlı olarak dayanıklı bir üç mevsim çadır basit ve fazlasıyla konforlu bir çözüm olabilir. Ancak; şiddetli kar yağışının yanında şiddetli rüzgar da bekleniyorsa, dört mevsim standartlarında bir çadırla gitmenizi öneririm.

Uyduruk çadır markalarının bir satış stratejisi olarak dilimize yapışmış 5 mevsim çadır zorunluluğu yok yani 🙂 ilk kar kampımı ocak ayında yaklaşık 2000m irtifada tek kumaşlı ucuz migros çadırıyla yapmıştım, zeminden kar suyu girmemişti ama çadır üstünde biriken kar içeri sızıyordu, rüzgar sertleşirse çadırım patlar korkusu sarmıştı ama çok da konforlu olmasa da tadı damağımda kalan bir kamp olmuştu.

Çadır giriş kapılarının yönü : Genelde çadır kapısının nereye baktığının pek bir önemi yok, manzaraya karşı yada keyfinize göre belirleyebilirsiniz ancak yoğun kar fırtınası varsa çadır kapısı rüzgar alan tarafa bakacak şekilde kurulum yaparsanız kapıya doğru kar birikir, dahası çadıra her giriş çıkışınızda içeri kar girmiş olur. 

Çadırınızı güvenli bir şekilde sabitleyin: Gevşek/Toz karda kazıklar çalışmayabilir; yanınızda çadır kazığı adetince poşet bulundurun, çadır gergi noktalarına çukurlar kazın ve poşetlere kar doldurup çadır sabitleme iplerini poşetlere bağlayıp kara gömün.

Kar çok fazla gevşek değilse çadır kazığı yada ufak dal parçalarını kullanabilirsiniz; kazık/dal parçasını 15-20 cm derinliğe gömün, sonra üstünü karla kapatın ve karı ezip sıkıştırın. Kar donacak ve kazık sisteminiz sapasağlam çalışacaktır.

Kar üstüne çadır kurmak: çadır kuracağınız alanı kürek yardımıyla toprağa ulaşıncaya kadar temizleyebilirsiniz, ancak kar kalınlığı 50 cm den fazlaysa sadece karı ezip sıkıştırmak suretiyle kar üzerine çadırınızı kurabilirsiniz. Ortalama 2 kişilik çadır zemini bagaj alanıyla birlikte yaklaşık 6 m2 civarında olduğunu düşünürsek zemini 50 cm kazmak için 3 m3 den daha fazla kar küremek gerekir. Bu iş oldukça zahmetli, zaman alıcı ve terleyip üşümenize neden olabileceği için zemini kazmak yerine karlı zemini sadece sertleştirmenizi öneririm.

Çadır altlığı kullanın: Çadırın içinde vakit geçirdikçe alttaki karı ısıtabilirsiniz ve o kar yeniden donarsa, çadırınızın zeminine yapışabilir. Çadır altlığı kullanırsanız böyle bir sorununuz kalmaz ayrıca çadır iç zemininde daha az yoğunlaşma/nemlenme yaşanır. Donmadan dolayı yırtılan çadır kumaşlarına şahit oldum aman dikkat 🙂

Çadıra girmeden önce karı temizleyin: Giysileriniz ve botlarınızın üstündeki karı temizledikten sonra çadır içerisine girin. Yoğuşma ve donmayı önlemek için mümkün olduğunca kar ve nemi çadırdan uzak tutun.

snow camping

Çadır bagaj zeminini kazın: Bagaj zeminindeki karı 25-30 cm kazarsanız eğer; bot giymenizi/çıkarmanızı kolaylaştırır, malzemelerinizi saklamak için daha fazla yer açılmış olur, yemek pişirmeniz de yada su ısıtmanızda ateşiniz rüzgardan etkilenmemiş olur.

3. YAKIT / YEME:

Çadırınızda yemek pişirmeyin: Gaz yada sıvı yakıtlar yandığında kokusuz karbon monoksit verir. Ayrıca pişirme sırasında oluşan su buharı, çadırınızın içinde nemlenmeye ve buzlanmaya sebep olur. Özellikle uyku kıyafetlerinizin ve uyku tulumlarının nemli olmamasına dikkat edin.

Sıvı yakıt/Gaz kartuş kullanımı:  Genel olarak sıvı yakıtlar soğuk havalarda gaz kartuşlara göre daha verimli çalışırlar. Bunun nedeni, gaz kartuşların aşırı soğuklarda basıncını kaybetmesinden kaynaklanır.Böyle durumlar için MSR markasının Reactor ve WindBurner gibi sistemlerini keşfettim dahili basınç regülatörlü oldukları için çok yüksek irtifalarda ve aşırı soğuk havalarda rahatlıkla kullanılabilir.

Aşırı soğuk havada ve yüksek irtifada gaz kartuş kullanacaksanız eğer, kullanmadan önce uyku tulumunuzda veya ceketinizde bir süre ısıtırsanız daha verimli çalışacaktır.

Yakıtı kardan uzak tutun: Karlı zeminle kartuş arasına yalıtım yapacak ve düşmeden sabit durmasını sağlayacak bir platform oluşturun. Tencere, tabak gibi malzemelerinizi platform oluşturmak için kullanabilirsiniz.

Aç olmasan bile ye: Soğuk havalarda ve özellikle yüksek irtifalarda iştahımız düşer, ancak normalden daha fazla kaloriye ihtiyacımız vardır. Tüm hünerinizle lezzetli yemekler yapmaya çalışın 🙂

Abartmayın ama yağlı yemekten de kaçmayın: Yağlı yiyecekler vücut ısısını korumak için gereken kaloriyi almanın en kolay yollarından biridir.

Bulaşıkları temizlemek için kar kullanın: Tencere veya bardaklarda kalan bulaşıkların temizlenmesinde kar oldukça etkilidir, bu sayede daha az su harcamış olursunuz.

4. SU:

Sık sık için : Soğuk havalarda kamp yapacaksanız eğer ısınmak için ateş başında oturmak yeterli gelmeyecektir, içeriden de ısınmanız gerekir. Vücut ısısını korumanın yolu yeterli miktarda kan basıncıyla alakalıdır, tıpkı iştahınız gibi vücudunuz susadığında size her zaman söylemeyecektir, sık sık sıvı tüketerek üşümenin önüne geçebilirsiniz.

Yeterli miktarda sıvı tüketilmemesi durumunda sadece üşümekle kalmazsınız; yorgunluk, baş ağrısı, kramp, baş dönmesi, yüksek nabız ve dikkat dağınıklığı gibi vücudunuz size tepkiler verebilir, bunlar hipotermi başlangıcının göstergesi olabilir.  

Toplanan suyu arıtın: Akarsu ve göllerden gelen su sizi hasta edebilecek mikrobiyolojik maddeler içerebilir.

Kaynatma en güvenilir arıtma yöntemidir. Suyu en az 1 dakika kaynatın, 2000 m’nin üzerindeki irtifalarda ise 3 dakika kaynatın.

Kimyasal su arıtıcılar soğukta çok geç etki edeceği için öncesinde suyun sıcaklığının en az oda sıcaklığına (yaklaşık 16 dereceye ) gelmesini bekleyin.

Su şişelerinizi baş aşağı saklayın: Su donmaya yukarıdan başlayacağı için, şişenizi ters sakladığınızda kapak kısmındaki su sıvı halde kalacaktır yada termos kullanabilirsiniz.

5. UYKU:
snow camping vaude tente

Gün boyunca uyku tulumunuzu havalandırın: Uyku tulumunu iyice havalandırırsanız eğer dolgu malzemesi yeterince kabarıp daha fazla ısı koruması yapacaktır, tulum ne kadar kaliteli olursa olsun nemli ve kabarmamış bir uyku tulumu içerisinde üşümeniz kaçınılmazdır. Hava güneşliyse tulumları çadır üstüne serebilirsiniz.

Çadırınızı mümkün olduğunca havalandırın. Vücudumuz ve nefesimizden yayılan buhar çadır içerisinde nemlenmeye sebep olur, soğuk gecelerde bu bizi üşütebilir. Hava ne kadar soğuk olursa olsun çadır havalandırmalarını asla kapatmayın.

Yatmadan önce proteinli veya yağlı yemekler yiyin: Yavaş yakılan kalori, uyurken daha sıcak olmanıza yardımcı olacaktır.

Yatmadan önce egzersiz yapın: Uyku tulumuna girmeden önce vücudunuzu ısıtacak basit egzersizler yapın, birkaç şınav çekme hareketi yapabilirsiniz.

Eşyaları gece boyu sıcak tutun : Botlarınızı bir torbaya koyun ve çantanızın altına yerleştirin. Donmasını istemediğiniz elektronik malzemelerinizi uyku tulumunun içinde muhafaza edebilirsiniz.

Uyku tulumunun içindeki boşlukları doldurun: Sabah kalktığınızda giyeceğiniz kıyafetlerle tulum içerisindeki boşlukları doldurursanız eğer hem gece boyu daha sıcak kalmanızı sağlar hemde sabah olduğunda sıcacık kıyafetler giymiş olursunuz.

Git. Sakın tutma: Vücudunuz dolu bir mesaneyi sıcak tutmak için kalori yakar ve idrarı tutmak daha fazla üşümeye sebep olur. 

Yün bere ile uyuyun ve asla uyku tulumunun içine nefes vermeyin : Isı kaybının en yoğun olduğu yer baş ve boyun bölgesidir, yün bere kullanarak başınızdan ısı kaybetmemiş olursunuz. Sadece yüzünüz açıkta kalacak şekilde tulumun tüm büzgülerini kapatın.

Uyku tulumunuzu ısıtmak için ek ısıtıcılar kullanın: Pet şişe yada sıcak su torbalarını kullanabilirsiniz, özellikle tulumun ayak bölgesinde sıcak bir şeyin olması çok iyi hissettiriyor.


Bilgi ve tecrübelerinizi yoruma yazın lütfen ..

“Kar Kampında konforunuzu artıracak Bilgiler” için 5 cevap

  1. Reblogged this on By the Mighty Mumford and commented:
    great advice and pictures!!!!!!!

    Beğen

  2. Tebrik ederim. Çok güzel tavsiyeler.

    Beğen

  3. Alper Koçbıyık Avatar
    Alper Koçbıyık

    Tecrübelerinizi faydalı bilgiler şeklinde paylaşmanız çok verimli olmuş…

    Beğen

  4. Merhabalar öncelikle çok güzel bilgiler var bu konuda bayadır araştırma yapıyorum ama çok bişey bulamadım kendim kışlık çadır yapmayı planlıyorum 3×3 9m2 içinde soba kurabileceğim kamp kumaşı arıyorum herşeyini kendim yapmak istiyorum bu kumaşları nerden bulabilirim site veya telefon numarası olursa çok iyi olur bana yardımcı olursanız çok sevinirim

    Beğen

  5. Merhaba, çok teşekkür ederim değerli görüşleriniz için. Kendi çadırını yapma konusunda pek bilgim yok. Tek tecrübem şu ki 4x4m tarp diktirmiştim mahalle arası çadırcılardan; çizdiğiniz şekil ve ölçülerde kesim/dikim yapıyorlar ancak çok ağır ve paketi çok hacimli oluyor.

    Beğen

Yorum bırakın

Trend