İlk defa kamp yapmaya başladığım zamanlarda birçok kişinin yaptığı gibi gereksiz bir yığın malzeme almıştım, kamplara katıldıkça taşıdığım yükün aşırı ağır olduğunu fark edip daha hafif malzemeler almaya başladım, son bir kaç yıldır ise hafif malzemelerim arasından da çok gerekli görmediklerimi eleyip daha hafif ve sade olmaya çalışıyorum. Böylece konaklamalı piknikçilik seviyesinden sportif kampçılığa geçişim başladı diyebilirim 🙂 İhtiyaç duydukça ve maddiyatım el verdikçe yeni malzemeler temin ediyorum ve incelemesini yazıyorum.

Araçla gidilen bir faaliyet yapmayacaksanız eğer sadelik ve hafiflikten yana olmada fayda var.


Kampa giderken yanımıza ne almalıyız ?

Kamp faaliyetlerinde olmazsa olmaz denilebilecek malzemeleri sıralayıp, kendi deneyimlerimle derlediğim bilgiler ve dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsedeceğim. Kişisel zevkler ve öncelikler farklı olacağı için bu listeye ekleme yada çıkarma yapabilirsiniz ama yeni başlayanlara tavsiyem ‘en iyi ekipmanlar gerçekten gerekli, hafif ve az yer kaplayanlardır’

  • Sırt Çantası
  • Kamp Çadırı
  • Uyku Tulumu
  • Mat
  • Kamp Mutfağı
  • Elektronik Malzemeler
  • Diğer malzemeler

Listeyi çok uzatmaya gerek yok bence gereksiz malzeme demek; fazla ağırlık, büyük çanta, para kaybı ve konfordan ödün vermemek demek, zira insan doğa da ev konforunu aramaması gerektiğini düşünüyorum ve bir şeylerin eksikliğini çekelim ki kişisel becerilerimizin gelişmesine bir kapı açmış olalım.


Sırt Çantası
Ferrino sırt çantası

Kamp yüküyle uzun yürüyüşler yani sportif kampçılık yapacaksanız eğer en önem verilmesi gereken malzeme kesinlikle sırt çantasıdır. Sırt çantası yükü vücuda yakın ve sabit tutarak vücudun bir parçasıymış gibi hareketlerimizi en az engelleyecek şekilde yük taşıma imkanı veren önemli bir ekipmandır. ilk kampımdan bu güne kadar birçok sırt çantası kullanma imkanım oldu; Omuz askısı, sırt kısmı, kullanılan kumaş, hafiflik, kullanışlılık,dayanıklılık gibi kıstaslara dikkat edilmeli.

Ben 75 litre Ferrino Chilkoot sırt çantası kullanıyorum, eşimle gideceğim kamplarda eşimin 20 litre kapasiteli Decathlon çantasıyla beraber ikimizin tüm kamp yükünü taşıyabiliyoruz ‘Ferrino sırt çantasıyla 10kg yükü sorunsuz taşıyabiliyorken, decathlon sırt çantasıyla taşıdığım 5 kg yük bile yoruyor, ağrılara sebep oluyor’ kamp yüküyle yürüyüşler yapmayı düşünüyorsanız sırt çantası için kesenin ağzını biraz açmada fayda var .

Solo faaliyetlerde ise 40-55 litre gibi daha küçük hacimli çantaları tavsiye edebilirim, çanta hacmi büyüdükçe kullanılan kumaş kalınlaşıyor, omuz ve sırt malzemeleri daha dolgulu oluyor haliyle çanta hacim artışına oranla çok daha ağırlaşmış oluyor.

Kaliteli çanta markalarına örnek verecek olursam ; Osprey, Black Diamond, Deuter, Thule, Vaude, Lowe Alpine, Ferrino, Salewa, The North Face gibi markaların çantalarına bakabilirsiniz.


Kamp Çadırı
Husky çadır, Decathlon çadır, Arpenaz 2
Decathlon veya Husky çadırları ile başlangıç yapabilir, daha sonra satıp zevkinize uyan daha hafif, daha kaliteli çadırlarla devam edebilirsiniz.

Çadır seçiminde mümkün olduğunca bencil olun, büyük bir çadır alayım gerektiğinde arkadaşlarımla kullanayım şeklinde düşünüp 3 kişilik çadır almaya kalkmayın, çünkü çoğunlukla çantanıza zor sığdırdığınız ağır bir çadırı tek başınıza taşıyacaksınız. Tek kişilik çadırlara yada biraz daha konfor için iki kişilik çadırlara yönelmenizi tavsiye ederim. Çadır ağırlığı/Kişi sayısı = 1000 – 1500 gram aralığında olursa ideal sayılabilir. Light, Ultra Light, Super Ultra Light çadırlara geçiş yapabilirsiniz ancak fiyatlarında katlanarak artacağını göze almanız gerekiyor. Ben bahar ve yaz aylarında Ferrino, daha zorlu şartlar için de Vaude marka çadırımı kullanıyorum. İlerleyen zamanlarda solo faaliyetler için tek kişilik ultra light çadır almayı düşünüyorum.

Çadırlarla ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz boş vaktinizde Kamp Çadırı Seçimi yazımı okuyabilirsiniz.


Uyku Tulumu

Kamp malzemeleri arasında bütçe ayırdığımıza en çok değecek şeyin uyku tulumu olduğunu düşünüyorum. Sık gördüğüm bir hatadan bahsetmek istiyorum; ilk başlayanlar genelde en yüksek bütçeyi kamp çadırına ayırırlar halbuki ülkemiz şartlarında korktukları gibi 100 km hızı geçen fırtınalara maruz kalmadığımız için sözde 5 mevsim çadırlara ihtiyaç yoktur ama yazın bile yayla kamplarında üşüme ihtimalimiz vardır, bunun için asıl önem verilmesi gereken şey çadır değil uyku tulumudur. Hayalini kurduğunuz kar kamplarını uykusuz geçirmek istemiyorsanız iyi bir uyku tulumu edinmeye çalışın.

Uyku tulumlarını sentetik elyaf ve kaz tüyü olarak iki ayrı başlıkta inceleyebiliriz.

Sentetik Uyku Tulumlarının AvantajlarıSentetik Uyku Tulumlarının dezavantajları
Islansalar dahi ısı korumasına devam ederler. Çok uzun ömürlü değildir. Yıllar içinde elyaf kabarma kabiliyetini kaybetmeye başlar .
Hassas temizlik ve bakım istemezlerKaz tüyü tulumlara göre daha geç ısınırsınız
Uygun fiyatlıdırAğır ve çok yer kaplarlar
Kaz Tüyü Uyku Tulumlarının Avantajları Kaz Tüyü Uyku Tulumlarının Dezavantajları
Çabuk ısınırsınızHassas temizlik ve bakım yapılmazsa ısı koruma özelliğini tamamen yitirebilir
Uzun yıllar kullanabilirsinizPahalıdırlar
Hafif ve az yer kaplarlarIslandıklarında kuruyana kadar ısı yalıtımı yapmazlar
Aile hekimim kaz tüyü kullanımında alerjik durum olabileceğini söylemişti.

Mat ( Şişme veya köpük mat)
kamp matı

Decathlon yada outdoor mağazalarında satılan ucuz rulo matlarla da bahar ve yaz aylarında kamp yapabilirsiniz, ancak kış aylarında bu ucuz matlar yetersiz gelecektir özellikle kar kamplarında çift mat taşımanız gerekebilir, kış aylarında Thermarest Ridgerest modeli oldukça etkili bir yalıtım sunduğu için ikinci bir mat taşımanız gerekmiyor. Thermarest ridgerest kapalı hücre köpük matı diğer köpük matlara göre daha konforlu hissettirdiğini de söyleyebilirim ancak her köpük matta olduğu gibi taşımak için fazla yer kaplıyor. Küçük paket hacimli ve hafif bir şişme mat arıyorsanız Thermarest’in şişme matlarına bakabilirsiniz fiyatları biraz yüksek ama verdiğiniz paranın karşılığını sonuna kadar alabilirsiniz, diğer markaların 300-500 liralık şişme matlarının gerek ısı yalıtım değerlerinin düşük oluşu gerek paket boyutlarının fazla olması ve ağır olmalarını düşünürsek elle tutulur mantıklı hiç bir yanlarının olmadığını düşünüyorum. Ben şişme mat olarak 2 yılı aşkın süre bahar ve yaz aylarında Robens Vapour şişme mat kullandım paket hacmi 0.5 litre pet şişe kadar oldukça ufak ve hafif üstelik şişirilmiş hali 6 cm olduğu için çok konforluydu ancak 2 yıl kullandıktan sonra hava kaçırmaya başladı.


Kamp Mutfağı

Diğer malzemelerde olduğu gibi kamp mutfağında da elimden geldiğince az malzemeyle minimal olmaya çalışıyorum. Döküm tava, ızgara teli, mangal gibi şeyleri kendime boşuna yük edip konaklamalı piknikçilik yapmamaya çalışıyorum.

Kamp mutfağı malzemeleri olarak; Pişirme seti, ocak, gaz kartuş, çaydanlık, mini çakı, çakmak/kibrit, çatal/kaşık yeterde artar bile.

Ferrino pişirme seti
kamp mutfağı
Ferrino popote duo 2 kişilik pişirme seti

Pişirme seti olarak Ferrino Popote Duo kullanıyorum.

Set içinde; 1 tencere, 1 tava, 1 tutamaç, 2 bardak ve 2 tabak bulunuyor.

Setin toplam ağırlığı : 330 gram

Solo faaliyetlerde bardağın birini ve 2 tabağı yanıma almıyorum setin tavasını tabak olarak kullanabiliyorum, hem hafiflemiş oluyor hemde setin içine boşalan hacme poşet çay/ hazır kahve vs koyabiliyorum.

Çaydanlık olarak Ferrino 1.4 litre hacimli modelini kullanıyorum ama 2 kişi için fazla geldiği için en yakın zamanda 0.6 litrelerde bir çaydanlık almayı düşünüyorum.

Kamp ocağında Kovea Fireman kullanıyorum 4 sene önce alüminyum dökme kalıp gövdesiyle güven verdiği için almıştım hala sorunsuz kullanıyorum ama daha güvenilir bir ocak için Msr markasını düşünebilirsiniz. Ocak gibi önemli bir ekipman için 50-100 lira daha fazla ödemenin bir zararı olacağını düşünmüyorum.

Kamp bıçağı için de minimal olmada fayda var, çok özel olduğunu düşündüğüm bir kasaturam var ancak kamplarda elle hayvan avlayıp yemeyi düşünmediğim için yanıma almıyorum 🙂 Victorinox marka ufak bir çakım var yetiyor da artıyor bile. Ayrıca kamplarda kasatura benzeri büyük bıçaklar taşıyıp komik duruma düşmeye gerek yok 🙂


Elektronik Malzemeler

Kafa Lambası

Kafa lambası alırken sık yapılan hataların başında ucuz ve yüksek lümenli model arayışı olduğunu görüyorum, bunun farkında olan 3.kalite markaların tuzağına düşüp paranızı ziyan etmeyin derim.

Kafa lambasında başlangıç için decathlonun ucuz modellerini tercih edebilirsiniz, ilerleyen zamanlarda daha kaliteli bir şey almak istediğinizde Petzl veya Black Diamond marka kafa fenerlerini tavsiye ederim. Kamp elektroniğinde de sadelikten yanaysanız kafa lambası varken çadır lambası almaya gerek yok, düşük lümen kullanımında çadır lambası olarak da kullanılabilir.

Taşınabilir batarya

Çeşitli markaların 10 000 mah kapasiteli bir şarj bataryasıyla cep telefonlarını, fotoğraf makinelerini ve kafa fenerlerini şarj edebilirsiniz, tek gece konaklamalı faaliyetlerde yanınıza şarj bataryası almasanızda olur.


Diğer Malzemeler

Temizlik kutusu

Yaklaşık 3cm*5cm boyutlarında bir kutu içerisine; kesip ufalttığım bulaşık süngerini ve minik şişede bulaşık deterjanını koyarak minimalist bir temizlik kutusu elde ettim.

Tuvalet kağıdı

Bir miktar tuvalet kağıdını rulo şeklinde sarıp yanınıza alabilirsiniz

Çöp poşeti

Doğada atık bırakmamak adına mutlaka yanınızda bir kaç tane çöp poşeti bulundurun. Yağışlı havalarda çanta yağmurluğu olarak da kullanabilirsiniz hemde kamptan ayrılırken etraftaki çöpleri toplama da işinize yarayacaktır.


Sportif kampçılıkta hacim ve ağırlığın önemini biliyoruz tüm kamp yükünü sırtımızda taşıdığımız için fazladan taşıyacağımız 100 gram bile kendini hissettiriyor, araçla gidilen kamplarda ise ağırlık konusu çok önemli değil ancak ben yinede zorunlu hissetmediğim hiçbir malzemeyi yanıma almamaya çalışıyorum. Fazla malzeme aldığımda; kamp hazırlığım çok uzun sürüyor, kamp alanında yerleşmem ve toplanmam daha zahmetli oluyor, en kötüsü de eve tekrar döndüğümde bir yığın malzemeyi temizleyip kaldırmaya çalışmak oluyor, yani kamptan aldığım keyfi gölgeliyor tüm bunlar.

Malzeme için gereğinden fazla para harcarsan, faaliyete gidecek para bulamayabilirsin 🙂 ne kadar malzeme satın alırsak alalım yinede her zaman yeni ihtiyaçlar buluruz, gerektiğinde kendimizi durdurmasını bilelim 🙂

Kampçılık bir spor olduğu kadar hobi işi de olduğu için kesin kuralları olduğunu düşünmüyorum bana gereksiz gelen bir şey başkası için çok önemli olabilir, kimse de bunu yargılayamaz. Hijyen konusunda fazla titiz olabilirsiniz yada doğada müzik dinlemekten ve kitap okumaktan hoşlanabilirsiniz; yazdığım listeyi kendinize göre dizayn edebilirsiniz. Gerçeklerle örtüşen sade bir malzeme listesinden bahsetmeye çalıştım ancak en doğru ekipmanları kendi ihtiyaçlarınız ve deneyimleriniz belirleyecektir.

Soru ve önerilerinizi yoruma yazabilirsiniz, keyifli kamplar…

Kendi ekipman listemi aşağıda görselde sizlerle paylaşabilirim,ihtiyacım oldukça yeni ürünler alıp ekipmanlarımı güncellemeye çalışıyorum. Yapacağım faaliyete göre listemden seçtiklerimle sırt çantamın içini dolduruyorum.

“Kamp Malzemeleri” için 2 cevap

  1. çok faydalı bir değerlendirme olmuş. paylaşımınız için teşekkürler.

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın

Trend