. Mh Lamina -34c uyku tulumunu bir cümleyle özetleyecek olursam eğer;

‘Her yönüyle sağlam, kaliteli malzeme, kaliteli işçilik ve hunharca sıcak’


İçindekiler

. Performans Değerlendirmesi

. Sıcaklık

. Ağırlık

. Konfor

. Paketlenmiş Boyut

. Çok Yönlülük

. Tasarım ve Özellikler

. Kararımız


Lamina -34c en konforlu, en sıcak yada en mükemmel uyku tulumu değildir. Beni satın almalısın diye bağıran uygun fiyatlı bir şey de değil. Hiç bir ürün tüm bu kriterlerin hepsine aynı anda sahip değildir zaten, ihtiyaçlarınıza en çok karşılık veren uyku tulumu en mükemmel uyku tulumudur ( tabi bütçeyi aşmamak şartıyla) Mh Lamina -34c uyku tulumunu bizim için mükemmel yapan sebepler ise;

Sentetik uyku tulumları içerisinde en yüksek sıcaklık değerini sunan uyku tulumu olması ve Performans Değerlendirmesi başlığı altında değineceğim yönleri oldu.


. Performans Değerlendirmesi

Özellikle dağcılık ürünlerinde çok uzun yıllardır sporcuların tercih ettiği premium bir marka olan Mountain Hardwear, Lamina serisi uyku tulumlarını aynı sıcaklık değerleri veren başka markaların sentetik tulumlarından 3 katı yüksek bir fiyattan hala satabilmesini gerçekten çok takdir ediyorum. Bunun altında yatan sebepler; sporcu deneyimlerini önemseyen bir tasarım mantığı, yıllara meydan okuyan dayanıklılığı ve sentetik bir uyku tulumuna göre sıcaklık/ağırlık oranının daha iyi olması.


. Sıcaklık

Çoğu bilindik marka uyku tulumlarının aksine harika bir matınız olmasa bile konfor sınırına kadar(-34c) üşütmeyecek bir yapıda. Lamina -34c ile kutuplarda, 8000 metrelik dağlarda kısacası dünyanın en soğuk bölgelerinde kamp yapmak mümkün.

Lamina serisi uyku tulumlarında yalıtımın zayıf olduğu soğuk nokta sorunu yoktur, boyun ve kapüşon bölgesinden sıcak havanın kaçmasını engelleyecek bir tasarım yapmışlar. Kapüşon başı harika sarıyor ve çok konforlu ancak omuz bölgesi diğer kullandığım( alpinist, marmot, robens) uyku tulumlarına göre daha dar hissettirdi ancak eksi sıcaklıklarda kullandığımızda sıcak kalma duygusu bu sorunu fazlasıyla bastırdı.

Dolgu türü : sentetik. Malzeme : Thermal.Q

Dolgu ağırlığı : 1995 gram

Loft : 24 cm ( loft ne kadar fazlaysa o kadar sıcak tutar )

Not: -34c ekstrem sıcaklık değil, konfor limitidir.


. Ağırlık

Dolgu ağırlığı : 1995 gram, Toplam ağırlık 2350 gram. Hiç bir anlamda hafif bir tulum değil ancak sağladığı sıcaklık değerini göz önüne alırsak aynı sıcaklık değerlerine sahip 800fp bir kaz tüyü uyku tulumuyla çok yakın bir ağırlığa sahip. Üstelik su geçirmez 30D güçlü kumaşına rağmen. -40c konfor sıcaklığı olan Mountain Hardwear Phantom +850fp ( 930$+kdv+kargo) 2099gram ağırlığa sahip. Lamina -34c (300 $+kdv+kargo) ise yaklaşık olarak kendinden 3 katı daha pahalı olan phantom dan 250 gram daha ağır. 250 gramın beni çok çok etkileyeceği faaliyetlerde bulunmadığımı göz önüne aldığımda MH Lamina -34c benim için biçilmiş bir kaftan.


. Konfor

Lamina -34c ortalama boyutlarda bir uyku tulumudur, boyutları kısıtlayıcı diye bir şikayetimiz olmadı kullanırken, diğer kullandığımız uyku tulumlarına göre daha rahat da hissettirmedi. Ortalama bir mumya tipi tulum konforu var ancak bacaklarınızı toplayıp karnınıza çekerek uyuma alışkanlığı olanlar için daha geniş boyutlarda uyku tulumu öneririm ( -30c ve daha düşük sıcaklıklar için üretilen uyku tulumlarının geneli mumya tipidir )


. Paketlenmiş Boyut

MH Lamina -34c, çok şık fileli bir saklama torbası ve su itici sıkıştırma torbasıyla birlikte geldi. Ne yazık ki tulumun sıkıştırılmış hali bile sırt çantalı seyahatler için fazla büyük 10lt civarında. ( aynı sıcaklık değerlerindeki +850fp kaz tüyü dolgulu tulumların iki katına yakın bir paket boyutu var)

Konu sıcak kalma olunca öyle de böyle de taşınır deyip aldık 🙂


. Çok Yönlülük

Lamina -34c sentetik dolgulu bir tulumdur. Sentetik uyku tulumları sıkıştırma boyutu ve ağırlıkta kaz tüyü dolgulu tulumların gerisinde kalsa da nem yada ıslanma durumunda kaz tüyünün aksine sıcak tutmaya devam eder. Tüy alerjisi olanlar için daha avantajlıdır.


. Tasarım ve Özellikler

MH Lamina -34c tipik bir mumya tipi uyku tulumudur. Gerçekten fermuarın sıkışma sorununu çözmüşler. Gördüğüm yada kullandığım uyku tulumlarının çoğu sıkışma önleyici fermuara sahip olduğunu iddia ediyordu ama hepsi de sıkıştı, Lamina’ nın karanlıkta görülebilen fosforlu ve sıkışmayan fermuarı övgüyü hakediyor.

Fermuar haricinde öyle pek fazla anlatılacak bir özelliği yok; eşya cebi vs koymamışlar.

Tasarım anlamında tipik bir mumya anlayışı hakim ancak yakın sıcaklık değerindeki The North Face Dark Star uyku tulumdan daha dar. İri yapılı biri değilseniz eğer geniş bir tulumda ölü hava boşluklarını ısıtmaya çalışırken istediğiniz sıcaklık konforunu bulamayabilirsiniz.


Kararımız

Mountain Hardwear Lamina -34c gördüğüm en etkileyici tulumlardan biri. Tulumu serdiğimde içinde yatan biri varmış gibi şişik görüntüsü beni fazlasıyla etkiledi umarım pandemi bir an önce biter de hak ettiği gibi -30/-40c sıcaklıklarda kullanma imkanım olur, daha önce -10C/-25c sıcaklıklarda beni sıcak tutan alpinist ve marmot never summer gibi -40c yakın sıcaklıklarda da Lamina’nın sıcacık tutacağından eminim 🙂 Unutmadan söyleyeyim Türkiye şartları için fazla sıcak. Daha fazla bütçe ayırıp Türkiye’ nin tüm kış koşullarının fazlasıyla üstesinden gelebilecek harika Rab Andes de aklınızda bulunsun.

“Mountain Hardwear Lamina -34c uyku tulumu inceleme ( en sıcak sentetik )” için 10 cevap

  1. Faydalı ve güzel bir inceleme olmuş emeğinize sağlık.👍

    Liked by 1 kişi

    1. Teşekkür ederim 😊👍

      Liked by 1 kişi

  2. ben sevdim bu uyku tulumunu yaz kış üşüyen biri olarak deneyebileceğim tulumlardan 🙂

    Beğen

    1. Üşüme sorununu %100 çözmüş olursunuz :)ama kış harici kullanmayı düşünmeyin bile 😵

      Liked by 1 kişi

  3. Reblogged this on By the Mighty Mumford and commented:
    great review wish I’d had one of these for year-round camping

    Beğen

  4. […] soğuk havalarda kullanmak için daha önce aldığım Mountain Hardwear Lamina benim için çok fazla sıcak ve Andes’ e göre daha dar hissettirdiği için artık […]

    Beğen

  5. Kaz tüyü kadar sıcak mı?

    Beğen

    1. 800fp 1200 Gr kaz tüyü dolgulu bir uyku tulumuyla aynı sicaklik aralığında. Yoksa kaz tüyu uyku tulumları daha sıcaktır diye bir şey yok; dolgu türü ve miktarına bağlı

      Beğen

  6. Nerden alabiliriz uyku tulumunu laminayi

    Beğen

    1. https://www.tradeinn.com/trekkinn/en/mountain-hardwear-lamina-sleeping-bag/140343081/p ben bu siteden almıştım ama şuan 150€ sınırı var yurt dışı alış verişlerde. Vergiler vs çok uçuk kaçık fiyatlara geliyor

      Beğen

Yorum bırakın

Trend